Şefin👩🍳 Notu: Osmanlı Saray Mutfağından çok eski bir tarif olan zerde, benim de en sevdiğim tatlıların başında gelir. 😋 Hatta Kanuni Sultan Süleyman'ın o dönem oğullarının sünnet yemeği için ikram edilen tatlı olduğu söylenir. Yakın geçmişte de düğün ve sünnet gibi özel davetlerin tatlısı olduğu da bilinen bir gerçek. Bana sorarsan oldukça hafif ve leziz bir tatlı. Orjinal tarifte safran kullanılıyor. Fakat epeyce fiyatlı bir baharat olan safran yerine ben renklendirmede zerdeçalı kullandım. Haydi bu hafif yağmurlu 🌧karamsar pazar gününü zerde pişirerek güneş gibi 🌞renklendirelim. Ne dersin?😘
5 su bardağı su
1.5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı pirinç
4 çorba kaşığı nişasta
2 tatlı kaşığı zerdeçal (veya safran)
1 tatlı kaşığı gül suyu
Yıkanarak nişastasından arındırılan
pirinçler suyla birlikte kaynatılır.
Toz şeker ilave edilip bir miktar daha
pişirilir.
Ardından gül suyu eklenir.
Bir kasede soğuk suyla nişasta çırpılarak
inceltilir.
Tencereye ilave edilip yoğunlaşana dek
pişirilir.
Servis cuplarına ilave edilerek soğumaya
bırakılır.
Buzdolabında bir miktar dinlendirilerek
servis edilir.
🍭Afiyet bal şeker olsun🍭
Yorumlar
Yorum Gönder