Ana içeriğe atla

👌Kofteci, Gozlemeci, Pilavci, Simitci... Yörünge; Sokak Lezzetleri👌

Seftali bahcelerinden ayagimi gidiklayan topraga aldirmadan, yalinayak turunc kokularina kosuyorum.
Hava essiz muhtesemligiyle goz kirpiyor.
Kosmaya devam ediyorum. Ta ki burnumdaki mayhos koku, yerini agiz sulandiran duman kokusuna birakana kadar...


Bir agacin altinda iki yasli kadin...
Oturmuslar bir koseye,
biri aciyor, oburu pisiriyor.
Hamur gittikce evrimlesiyor bu kadinlarin ellerinde...
Once aciliyor, buyuyor
Sonra tazecik tulum peyniri, mis kokan ege otlari ile bulusuyor.
Sonra pisiyor.
Hamken olgunlasiyor bir anda;
Dallarda salinan narin seftaliden farksiz...
Gozleme kabariyor ve sisiyor.
"Ben artik hamur degilim" diye, 
Nispeti pek bir kisa suruyor.
Butun havasi iniveriyor pat diye.
Bana da ikram ediyor yasli teyze.
"Buyur, al" diyor.
Tesekkur edip nezaketini kirmiyorum.
Yiyorum.
O nasil bir lezzet oyle.
Dayanilmasi guc
Karsi koymak tamamen yersiz.


Yanlarindan istemesem de ayriliyorum.
Bahcedeki kosum son buluyor.
Bu defa incecik bir keci yolu karsiliyor beni.
Kosmayi burada da surduyorum.
Her ne kadar engebeli de olsa.
Bu defa nefis bir igde kokusu sariyor etrafi
Dallar yuzumu gidikliyor.
"Biraz da bizimle oyna" diye hep bu cilve...
Tahta bir kopruye denk geliyor yolum.
Koprunun tam ortasinda bir adam.
Onunde kocaman kofteci arabasi.
Icinde derme catma bir izgara
Biraz daha yaklasiyorum.
Kofteler hasmetli bir tilsima sahip...
Izgaradaki atese sip sip yaglari damliyor.
Cizirdayan kofteler, rengini tok bir koyuluga birakiyor.
Ortalikta, enfes bir sarimsakli baharat kokusu...
Bir tane ikram ediyor.
Elime almam ile elim yaniyor.
Carcabuk agzima atiyorum.
Kiyma parcalari agzimda ligme ligme...
Yutmamak icin adeta direniyorum.
Agzimdaki lezzeti duyumsamak dogrusu hosuma gidiyor.

...
Sokak lezzetlerine deyim yerindeyse bayiliyorum. Pilavcisindan, misircisina, kestanecisinden, kokoreccisine, koftecisine, simitcisine kadar... 
Pek cogunu saymak mumkun. 
Peki sizin karsi koyamadiginiz sokak lezzeti hangisi?



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

🍋Limonlu Keşkül-ü Fukara / Lemon Keskul Pudding🍋

👀Şefin Yorumu: 👌Ramazan ayının son yıllarda yaz mevsimine tekabül etmesiyle tatlı arayışımız yerini soğuk olanlardan yana kılıyor. Orjinalini bademle uygulanan keşkülü limonlu ve hindistan cevizi ile uyguladım. Dilerseniz dondurma ile servis ederek de tarifi daha keyifli hale getirebilirsiniz.😉😉 1 litre süt 1.5 su bardağı toz şeker 1 limon kabuğu rendesi Yarım limon suyu 2 yemek kaşığı hindistan cevizi 2 yemek kaşığı tam buğday unu 2 yemek kaşığı nişasta Süt ve toz şeker pişirilir. Un ve nişasta sulandırılarak karışıma eklenir. Limon kabuğu rendesi limon suyu ve hindistan cevizi eklenerek kaynatılır. Servis kuplarına boşaltılarak oda ısısına geldiğinde dolapta 1 saat dinlendirilir. Hindistan cevizi ve limon dilimleriyle süslenerek servis edilir. 🍭🍭Afiyet olsun🍭🍭 ________________ 👀Chief's Comments: 👌Come the summer season in Ramadan last year. Cold desserts attracts more attention. The original pudding with almonds applied, I a...

👏Patatesli Ali Nazik Kebabı / Potato Kind Ali Kebab👏

Şef 👤Der ki👌;  Patlıcanla yapmaya alışıla gelen Ali Nazik Kebabını, bu defa patatesle denedim. İnanın böyle de nefis oldu. Bu geleneksel tadı biraz daha afilli hale sokmak için etleri domates püresiyle kavurmak da alternatif olabilir. Ramazana ramak kala tarifi iftar sofralarınız için de kullanmak üzere bi kenara not alın derim😉 2 adet patates Yarım su bardağı süt 2 tatlı kaşığı tereyağ Tuz 200 gram dana eti Tuz Karabiber Pulbiber Dekoru için Maydonoz Etler, kuşbaşı doğranarak üzerini geçecek kadar suyla haşlanır. Piştiğinde suyu süzülerek tuz eklenir. Öte yandan patatesler kabukları soyularak doğranır. Üzerini hafif aşacak kadar suyla haşlanır. Haşlanan patatesler ezilerek süt ve tereyağ ilave edilir. Ezilen patateslere tuz eklenir. Servis kabına patates püresi serilir. Üzerine etler güzelce dizilir. Arzuya göre karabiber ve pulbiber serpilir. Maydonoz yapraklarıyla süslenerek servis edilir. 🍭🍭Afiyet bal şeker olsun...

🌽Zerdeçallı Mısırlı Pilav / Turmeric Corn Rice🌽

Şefin👩‍🍳 Önerisi: Zerdeçalı salatalarımda sıklıkla kullanırım. Özellikle içinde barındırdığı kurkumin denilen madde zeytinyağı ve karabiberle birleştiğinde uzmanlar yüzde iki yüz kat etkiye sahip olduğunu vurguluyor. (Kamu spotu🤭) Bugün de  neden olmasın diyerek pilavımda denedim. Açıkcası mısır ile birleşince görsel olarak da iştah kabartıcı oldu. Mısır demişken ben yazdan haşlayıp ayıkladığım dondurucumda bulunan mısırları kullandım. Siz dilerseniz konserve kullanın. Bana sorarsanız davet sofralarında tam on numara tarif... Pilava gelince; ben sindirim problemini en aza indirgemek için haşlama usülü yapıyorum. Bir de et suyum oldukça yağlı olduğundan tereyağını az kullandım. 400 gram pirinç 1 yemek kaşığı tereyağ 200 gram et suyu 200 gram sıcak su 2 çorba kaşığı zerdeçal 1 su bardağı haşlanmış mısır (veyahut  konserve) Tuz Bir tencereye tereyağ eklenir. Mısırlar tereyağında kavrulur. Et suyu ve sıcak su eklenir. Kaynayan ...