Ana içeriğe atla

👩‍🍳Tarhanamı Nasıl Hazırlıyorum / Homemade Tarhana👩‍🍳


Ev yapımı mis gibi tarhana gibisi yok
doğrusu.  Farklı yörelerde pek çok çeşitli şekillerde hazırlanan tarhanayı sevmeyen yoktur. Aslında süreç hızlı ilerlediğinden bir hafta kadar zamanda tarhananız hazır oluyor. Ben içerisine kuru bakliyat eklemeyi sevmediğimden kullanmıyorum. Yalnız sebzelerden destek almak apayrı bir tat katıyor. Tarhanamı son gün buzdolabına kaldırmak serme açısından büyük kolaylık sağlıyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus çok iyi kurutmaktan geçiyor. İyi kurumayan tarhana küf yapıp bütün emeğinizin çöp olmasına sebebiyet verebileceğinden aman dikkat! Pişirme esnasında domates kullandığımdan içine fazla domates eklemiyorum. Ve mutlaka et veya tavuk suyu kullanıyorum ;))

Tarhana Çorbası Tarifi İçin Bana Tıkla


3 kg tam buğday unu

1 paket instant maya (ekmek hamuru veya 

yaş maya)

3 adet dolma biber

2 baş soğan

3 diş sarımsak

1 adet kabak

4 adet domates

3 adet biber

2 su bardağı yoğurt

Tuz



Öncelikle işe sebzelerimi blenderdan 

geçirmekle başlıyorum.

Unumun bir kısmını büyükçe bir kaba 

alarak ortasını havuz şeklinde açıyorum.

İçine tüm sebzelerimi ekliyorum.

Yoğurdumun içine ayrı bir kasede mayayı 

karıştırıyorum.

En son tuz ve yoğurtlu karışımı da 

ekleyerek yoğuruyorum.

Gerekirse tekrar un takviyesi yapıyorum.

Ele yapışmayan kıvam aldığında üzerini 

kapatarak mayalanmaya bırakıyorum.

5 gün boyunca her gün tahta bir kaşıkla 

karıştırıyorum.

Bu süreçte çok ıslak bir yapı almışsa bir 

miktar daha un ekliyorum.

5. Günün sonunda hamurumu akşamdan 

buzdolabına kaldırıyorum.

Ertesi gün yağlı kağıt serdiğim masaya 

tarhanalarımı görseldeki gibi döküyorum.



Tarhanalar kuruyana dek ters yüz 

ediyorum.

Benim açık bir alanda kurutma imkanım 

olmadığından ortamı mutlaka 

havalandırıyorum.

Tamamen katılaşıp kuruduğunda 

blenderdan geçiriyorum ve tekrar serip bir 

gün de bu şekilde kurutuyorum.



Akabinde yeniden inceltip tamamen güzel 

bir yapı elde ediyorum.

Kapağına ufak delik açılmış Cam 

kavanozlara paylaştırıyorum.


Karanlık bir ortamda muhafaza ediyorum.

Geriye bu lezzeti sevdiklerimle paylaşmak 

kalıyor. 

M.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

🍋Limonlu Keşkül-ü Fukara / Lemon Keskul Pudding🍋

👀Şefin Yorumu: 👌Ramazan ayının son yıllarda yaz mevsimine tekabül etmesiyle tatlı arayışımız yerini soğuk olanlardan yana kılıyor. Orjinalini bademle uygulanan keşkülü limonlu ve hindistan cevizi ile uyguladım. Dilerseniz dondurma ile servis ederek de tarifi daha keyifli hale getirebilirsiniz.😉😉 1 litre süt 1.5 su bardağı toz şeker 1 limon kabuğu rendesi Yarım limon suyu 2 yemek kaşığı hindistan cevizi 2 yemek kaşığı tam buğday unu 2 yemek kaşığı nişasta Süt ve toz şeker pişirilir. Un ve nişasta sulandırılarak karışıma eklenir. Limon kabuğu rendesi limon suyu ve hindistan cevizi eklenerek kaynatılır. Servis kuplarına boşaltılarak oda ısısına geldiğinde dolapta 1 saat dinlendirilir. Hindistan cevizi ve limon dilimleriyle süslenerek servis edilir. 🍭🍭Afiyet olsun🍭🍭 ________________ 👀Chief's Comments: 👌Come the summer season in Ramadan last year. Cold desserts attracts more attention. The original pudding with almonds applied, I a...

👏Patatesli Ali Nazik Kebabı / Potato Kind Ali Kebab👏

Şef 👤Der ki👌;  Patlıcanla yapmaya alışıla gelen Ali Nazik Kebabını, bu defa patatesle denedim. İnanın böyle de nefis oldu. Bu geleneksel tadı biraz daha afilli hale sokmak için etleri domates püresiyle kavurmak da alternatif olabilir. Ramazana ramak kala tarifi iftar sofralarınız için de kullanmak üzere bi kenara not alın derim😉 2 adet patates Yarım su bardağı süt 2 tatlı kaşığı tereyağ Tuz 200 gram dana eti Tuz Karabiber Pulbiber Dekoru için Maydonoz Etler, kuşbaşı doğranarak üzerini geçecek kadar suyla haşlanır. Piştiğinde suyu süzülerek tuz eklenir. Öte yandan patatesler kabukları soyularak doğranır. Üzerini hafif aşacak kadar suyla haşlanır. Haşlanan patatesler ezilerek süt ve tereyağ ilave edilir. Ezilen patateslere tuz eklenir. Servis kabına patates püresi serilir. Üzerine etler güzelce dizilir. Arzuya göre karabiber ve pulbiber serpilir. Maydonoz yapraklarıyla süslenerek servis edilir. 🍭🍭Afiyet bal şeker olsun...

🌽Zerdeçallı Mısırlı Pilav / Turmeric Corn Rice🌽

Şefin👩‍🍳 Önerisi: Zerdeçalı salatalarımda sıklıkla kullanırım. Özellikle içinde barındırdığı kurkumin denilen madde zeytinyağı ve karabiberle birleştiğinde uzmanlar yüzde iki yüz kat etkiye sahip olduğunu vurguluyor. (Kamu spotu🤭) Bugün de  neden olmasın diyerek pilavımda denedim. Açıkcası mısır ile birleşince görsel olarak da iştah kabartıcı oldu. Mısır demişken ben yazdan haşlayıp ayıkladığım dondurucumda bulunan mısırları kullandım. Siz dilerseniz konserve kullanın. Bana sorarsanız davet sofralarında tam on numara tarif... Pilava gelince; ben sindirim problemini en aza indirgemek için haşlama usülü yapıyorum. Bir de et suyum oldukça yağlı olduğundan tereyağını az kullandım. 400 gram pirinç 1 yemek kaşığı tereyağ 200 gram et suyu 200 gram sıcak su 2 çorba kaşığı zerdeçal 1 su bardağı haşlanmış mısır (veyahut  konserve) Tuz Bir tencereye tereyağ eklenir. Mısırlar tereyağında kavrulur. Et suyu ve sıcak su eklenir. Kaynayan ...