Ev yapımı mis gibi tarhana gibisi yok
doğrusu. Farklı yörelerde pek çok çeşitli şekillerde hazırlanan tarhanayı sevmeyen yoktur. Aslında süreç hızlı ilerlediğinden bir hafta kadar zamanda tarhananız hazır oluyor. Ben içerisine kuru bakliyat eklemeyi sevmediğimden kullanmıyorum. Yalnız sebzelerden destek almak apayrı bir tat katıyor. Tarhanamı son gün buzdolabına kaldırmak serme açısından büyük kolaylık sağlıyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus çok iyi kurutmaktan geçiyor. İyi kurumayan tarhana küf yapıp bütün emeğinizin çöp olmasına sebebiyet verebileceğinden aman dikkat! Pişirme esnasında domates kullandığımdan içine fazla domates eklemiyorum. Ve mutlaka et veya tavuk suyu kullanıyorum ;))
Tarhana Çorbası Tarifi İçin Bana Tıkla
3 kg tam buğday unu
1 paket instant maya (ekmek hamuru veya
yaş maya)
3 adet dolma biber
2 baş soğan
3 diş sarımsak
1 adet kabak
4 adet domates
3 adet biber
2 su bardağı yoğurt
Tuz
Öncelikle işe sebzelerimi blenderdan
geçirmekle başlıyorum.
Unumun bir kısmını büyükçe bir kaba
alarak ortasını havuz şeklinde açıyorum.
İçine tüm sebzelerimi ekliyorum.
Yoğurdumun içine ayrı bir kasede mayayı
karıştırıyorum.
En son tuz ve yoğurtlu karışımı da
ekleyerek yoğuruyorum.
Gerekirse tekrar un takviyesi yapıyorum.
Ele yapışmayan kıvam aldığında üzerini
kapatarak mayalanmaya bırakıyorum.
5 gün boyunca her gün tahta bir kaşıkla
karıştırıyorum.
Bu süreçte çok ıslak bir yapı almışsa bir
miktar daha un ekliyorum.
5. Günün sonunda hamurumu akşamdan
buzdolabına kaldırıyorum.
Ertesi gün yağlı kağıt serdiğim masaya
tarhanalarımı görseldeki gibi döküyorum.
Tarhanalar kuruyana dek ters yüz
ediyorum.
Benim açık bir alanda kurutma imkanım
olmadığından ortamı mutlaka
havalandırıyorum.
Tamamen katılaşıp kuruduğunda
blenderdan geçiriyorum ve tekrar serip bir
gün de bu şekilde kurutuyorum.
Akabinde yeniden inceltip tamamen güzel
bir yapı elde ediyorum.
Kapağına ufak delik açılmış Cam
kavanozlara paylaştırıyorum.
Karanlık bir ortamda muhafaza ediyorum.
Geriye bu lezzeti sevdiklerimle paylaşmak
kalıyor.
M.
Yorumlar
Yorum Gönder