En sevdiğim mevsimin yaz olması dolayısıyla derin dondurucu için de karıncalığımın tuttuğu mevsim oluyor haliyle. O kadar ki bir tek kendimi dondurmuyorum desem yeridir.😀 Hoş zamana karşı geriden gelen yüz 💆♀️kolajenlerim de bu uğurda beni destekliyor. Bknz. Mütevazi blogger nasıl olunur.🙃
Şimdi bana kış severler olarak kızmayın ama bir balkabağını portakalı dondurmaktansa bir domates, patlıcan için verdiğim uğraşı daha keyifli oluyor ne yapayım. Tabi şu düzen sayfalarındaki gibi milimetrik 🤪 bir uyum sağlayabildiğimi söyleyemeyeceğim. Size de fikir olsun diye derin dondurucu için yaptığım kışlık hazırlığımı yazdım.
🍅Domates: Benim için yaz sebzelerinin olmazsa olmazlarından biridir domates. Domatesleri dondurucuya atarken şu adımları izliyorum.
Öncelikle çarpı şeklinde çizik attığım domatesleri kaynar su dolu tencerede kabuklar soyulacak kıvama gelene dek bekletiyorum. Akabinde kabuklarını soyarak, kuşbaşı doğruyorum. Buzdolabı poşetlerine istediğim miktarda havasını alarak koyuyorum. Tabi istenirse rendeleyerek koymak da mümkün. Bu sayede buzu çözünmeden direkt yemeklere koyarak kullanabiliyorum.
Kavanozlara hazırlanmasını hem meşakatli bulduğumdan hem de açıldığında bozulma ihtimali hızlı geliştiğinden çok taraftar olmuyorum açıkcası.
🌶Biber-Dolmalık Biber: Kışın kahvaltılara yumurta pişirirken en çok başvurduğum sebzelerden biri de yeşil sivri biber oluyor. Güzelce yıkayıp suyunu süzdürdüğüm biberleri istediğim şekilde doğrayıp porsiyonluk olarak hazırlamak müthiş bir destek sağlıyor.
Dolmalık biberleri içi boş / dolu olmak koşuluyla 2 şekilde hazırladım bu yıl. Aslında içi boş olanları sivri biberden farksız yıkayıp kurulayıp temizleyip görseldeki şekilde dizdim. Dolu olanları nasıl hazırladığımı merak edenlere ise linke tık tık.
Gel Biber dolması yapalım.
🌶Kırmızı Kapya Biber:
İstenirse yemeklik istenirse patlıcan salatası veya diğer garnitürlü salatalara destek olması için hazırladım.
Kapya biberde tek method közleme.
Ben bıçakla birkaç delik atarak fırında közlüyorum. Soyup doğrayarak da poşetliyorum. Patlıcanla karışık da paketleyebilirsiniz. Köz biberlerimi minik plastik kutulara koyarak muhafaza ettim.
Bezelye: Zamanı dolmasına karşın yine de bezelyelerimi de (Mendelev' e saygıyla) nasıl hazırladığımı bu başlığın altında paylaşmasam olmazdı. Ayıklayıp bol suda yıkadığım bezelyelerimi büyükçe kilitli poşetlere dolduruyorum. Birbirlerine yapışmadıkları için büyük poşetlerde istediğim kadar kullanmak yerden de tasarruf etmemi sağlıyor.
Taze Fasulye: Hakkında bir çok dedikodu çıkan gıybet konusu olan taze fasulyemizi nasıl hazırladığıma geçmeden önce neden böyle söylediğime değineyim.
Çünkü çevremdeki kişiler bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Kimi kesinlikle dolap kokusu siniyor der, kimi aa ben yapıyorum çok da lezzetli oluyor der. Kimi haşlayarak yap der, kimi şoklayınca daha leziz oluyor der. 🤦♀️Geçmiş yıllarda şoklayarak hazırlamış ve ne yazık ki beğenmemiş biri olarak kavurma işlemli yöntemden yana kullandım tercihimi. Velhasıl ayıklanıp yıkanmış fasulyelerimi sıfır yağ/tuz/su eklemesi olmaksızın yalnızca domates rendesi eşliğinde hafif rengi dönene dek kavurmak uyguladığım yol oldu.
Barbunya: Bizim hanede benim dışımda tüketen olmadığından çok fazla hazırlamadım. Ayıkladığım ve yıkadığım barbunyaları hiçbir pişirme işlemi uygulamaksızın poşetleyip uçurdum dolabıma. Haşlayarak hazırlayanlar da bulunmuyor değil. Görseli unutmuşum sorry.🤷♀️
🌽Mısır: Koçan mısırı daha önce haşlayıp ayıklayarak hazırlamıştım.
Bu defa kabuğunu soyup hiç _yıkamadan- tek tek poşetlediğim mısırlarım kışın battaniye altı tv 🏩karşısında yenmek üzere beni bekler.
🥒Kabak: Kabağı isterseniz sandal şeklinde şoklayarak (3 dakika sıcak su 3 dakika soğuk su) dondurabilmeniz mümkün.
Ben tıpkı taze fasulye gibi küp küp doğrayıp bir kısmını hafif domatesle, bir kısmını sade pişirerek hazırladım. Pişirmek dediğime bakmayın çok hafif kavurdum.Tuz hiç kullanmadım azıcık yağ ekledim. Poşedin havasını pipetle almayı unutmuyoruz. Bu sayede pişirirken buzlu halde hazırlanarak leziz bir yemek olmaya aday.
🍆Patlıcan:Domatesten sonra kışın bayıla bayıla hazırladığım bir diğer sebze de patlıcan.
Patlıcanı karnıyarıklık, salatalık ve yemeklik olmak üzere üç şekilde hazırladım. Karnıyarıklık için alacalı soyup kızartıp yağını süzdürdüm, soğuduğunda paketledim. Yemeklik için ise, uzun julyen şekilde doğrayıp kızartmaktan yana oldu tercihim. Salata için ise közleyip temizleyerek hazırladım.
🍈Erik:Erik dalı gevrektir 🕺 muhabbetine girmeden kompostosunun leziz olduğu su götürmez gerçek. Sadece çok fazla hazırlamadım bu yıl.
Eriklerimi komposto yapmak için yıkayarak poşetledim. Buzu ile direk pişirerek hazırlamak da oldukça basit. Yazın serinliğini damağında duyumsama lezzeti arı gibi çalışmanın mükafatı oluyor. Nasıl yaparım dersen tık tık.
Komposto nasıl yapılır?
Benim mutfağımda kış hazırlığı böyleydi. Ben yine de poşetlediğim ürünleri çift poşetle koydum. Ürünleri 6 ay tazeliğini yitirmeden muhafa edebiliyoruz. Peki siz neler hazırladınız, ya da hazırlamaya niyetlendiniz? Yorum olarak bana yazmayı ve kışı birlikte geçirmekten hoşlandığınız arkadaşınızı etiketlemeyi unutmayın.
M.
Yorumlar
Yorum Gönder