Ana içeriğe atla

🐧Derin Dondurucu İçin Kışlık Hazırlığı/Winter Preparation for Deep Freezer🐧


En sevdiğim mevsimin yaz olması dolayısıyla derin dondurucu için de karıncalığımın tuttuğu mevsim oluyor haliyle.  O kadar ki bir tek kendimi dondurmuyorum desem yeridir.😀 Hoş zamana karşı geriden gelen yüz 💆‍♀️kolajenlerim de bu uğurda beni destekliyor. Bknz. Mütevazi blogger nasıl olunur.🙃


Şimdi bana kış severler olarak kızmayın ama bir balkabağını portakalı dondurmaktansa bir domates, patlıcan için verdiğim uğraşı daha keyifli oluyor ne yapayım.  Tabi şu düzen sayfalarındaki gibi milimetrik 🤪 bir uyum sağlayabildiğimi söyleyemeyeceğim. Size de fikir olsun diye derin dondurucu için yaptığım kışlık hazırlığımı yazdım.

🍅Domates: Benim için yaz sebzelerinin olmazsa olmazlarından biridir domates. Domatesleri dondurucuya atarken şu adımları izliyorum.


Öncelikle çarpı şeklinde çizik attığım domatesleri kaynar su dolu tencerede kabuklar soyulacak kıvama gelene dek bekletiyorum. Akabinde kabuklarını soyarak, kuşbaşı doğruyorum. Buzdolabı poşetlerine istediğim miktarda havasını alarak koyuyorum. Tabi istenirse rendeleyerek koymak da mümkün. Bu sayede buzu çözünmeden direkt yemeklere koyarak kullanabiliyorum.
Kavanozlara hazırlanmasını hem meşakatli bulduğumdan hem de açıldığında bozulma ihtimali hızlı geliştiğinden çok taraftar olmuyorum açıkcası.

🌶Biber-Dolmalık Biber: Kışın kahvaltılara yumurta pişirirken en çok başvurduğum sebzelerden biri de yeşil sivri biber oluyor. Güzelce yıkayıp suyunu süzdürdüğüm biberleri istediğim şekilde doğrayıp porsiyonluk olarak hazırlamak müthiş bir destek sağlıyor.



Dolmalık biberleri içi boş / dolu olmak koşuluyla 2 şekilde hazırladım bu yıl. Aslında içi boş olanları sivri biberden farksız yıkayıp kurulayıp temizleyip görseldeki şekilde dizdim. Dolu olanları nasıl hazırladığımı merak edenlere ise linke tık tık.
Gel Biber dolması yapalım.

🌶Kırmızı Kapya Biber:

İstenirse yemeklik istenirse patlıcan salatası veya diğer garnitürlü salatalara destek olması için hazırladım.
Kapya biberde tek method közleme.
Ben bıçakla birkaç delik atarak fırında közlüyorum. Soyup doğrayarak da poşetliyorum. Patlıcanla karışık da paketleyebilirsiniz. Köz biberlerimi minik plastik kutulara koyarak muhafaza ettim.


Bezelye: Zamanı dolmasına karşın yine de bezelyelerimi de (Mendelev' e saygıyla) nasıl hazırladığımı bu başlığın altında paylaşmasam olmazdı. Ayıklayıp bol suda yıkadığım bezelyelerimi büyükçe kilitli poşetlere dolduruyorum. Birbirlerine yapışmadıkları için büyük poşetlerde istediğim kadar kullanmak yerden de tasarruf etmemi sağlıyor.

Taze Fasulye: Hakkında bir çok dedikodu çıkan gıybet konusu olan taze fasulyemizi nasıl hazırladığıma geçmeden önce neden böyle söylediğime değineyim.












Çünkü çevremdeki kişiler  bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Kimi kesinlikle dolap kokusu siniyor der, kimi aa ben yapıyorum çok da lezzetli oluyor der. Kimi haşlayarak yap der, kimi şoklayınca daha leziz oluyor der. 🤦‍♀️Geçmiş yıllarda şoklayarak hazırlamış ve ne yazık ki beğenmemiş biri olarak kavurma işlemli yöntemden yana kullandım tercihimi. Velhasıl ayıklanıp yıkanmış fasulyelerimi sıfır yağ/tuz/su eklemesi olmaksızın yalnızca domates rendesi eşliğinde hafif rengi dönene dek kavurmak uyguladığım yol oldu.

Barbunya: Bizim hanede benim dışımda tüketen olmadığından çok fazla hazırlamadım. Ayıkladığım ve yıkadığım barbunyaları hiçbir pişirme işlemi uygulamaksızın poşetleyip uçurdum dolabıma. Haşlayarak hazırlayanlar da bulunmuyor değil. Görseli unutmuşum sorry.🤷‍♀️

🌽Mısır: Koçan mısırı daha önce haşlayıp ayıklayarak hazırlamıştım.

Bu defa kabuğunu soyup hiç _yıkamadan- tek tek poşetlediğim mısırlarım kışın battaniye altı tv 🏩karşısında yenmek üzere beni bekler.



🥒Kabak: Kabağı isterseniz sandal şeklinde şoklayarak (3 dakika sıcak su 3 dakika soğuk su) dondurabilmeniz mümkün.


Ben tıpkı taze fasulye gibi küp küp doğrayıp bir kısmını hafif domatesle, bir kısmını sade pişirerek hazırladım. Pişirmek dediğime bakmayın çok hafif kavurdum.Tuz hiç kullanmadım azıcık yağ ekledim. Poşedin havasını pipetle almayı unutmuyoruz. Bu sayede pişirirken buzlu halde hazırlanarak leziz bir yemek olmaya aday.

🍆Patlıcan:Domatesten sonra kışın bayıla bayıla hazırladığım bir diğer sebze de patlıcan.
Patlıcanı karnıyarıklık, salatalık ve yemeklik olmak üzere üç şekilde hazırladım. Karnıyarıklık için alacalı soyup kızartıp yağını süzdürdüm, soğuduğunda paketledim. Yemeklik için ise, uzun julyen şekilde doğrayıp kızartmaktan yana oldu tercihim. Salata için ise közleyip temizleyerek hazırladım.

🍈Erik:Erik dalı gevrektir 🕺 muhabbetine girmeden kompostosunun leziz olduğu su götürmez gerçek. Sadece çok fazla hazırlamadım bu yıl.

Eriklerimi komposto yapmak için yıkayarak poşetledim. Buzu ile direk pişirerek hazırlamak da oldukça basit. Yazın serinliğini damağında duyumsama lezzeti arı gibi çalışmanın mükafatı oluyor.  Nasıl yaparım dersen tık tık.
Komposto nasıl yapılır?

Benim mutfağımda kış hazırlığı böyleydi. Ben yine de poşetlediğim ürünleri çift poşetle koydum. Ürünleri 6 ay tazeliğini yitirmeden muhafa edebiliyoruz. Peki siz neler hazırladınız, ya da hazırlamaya niyetlendiniz? Yorum olarak bana yazmayı ve kışı birlikte geçirmekten hoşlandığınız arkadaşınızı etiketlemeyi unutmayın.
M.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

🍋Limonlu Keşkül-ü Fukara / Lemon Keskul Pudding🍋

👀Şefin Yorumu: 👌Ramazan ayının son yıllarda yaz mevsimine tekabül etmesiyle tatlı arayışımız yerini soğuk olanlardan yana kılıyor. Orjinalini bademle uygulanan keşkülü limonlu ve hindistan cevizi ile uyguladım. Dilerseniz dondurma ile servis ederek de tarifi daha keyifli hale getirebilirsiniz.😉😉 1 litre süt 1.5 su bardağı toz şeker 1 limon kabuğu rendesi Yarım limon suyu 2 yemek kaşığı hindistan cevizi 2 yemek kaşığı tam buğday unu 2 yemek kaşığı nişasta Süt ve toz şeker pişirilir. Un ve nişasta sulandırılarak karışıma eklenir. Limon kabuğu rendesi limon suyu ve hindistan cevizi eklenerek kaynatılır. Servis kuplarına boşaltılarak oda ısısına geldiğinde dolapta 1 saat dinlendirilir. Hindistan cevizi ve limon dilimleriyle süslenerek servis edilir. 🍭🍭Afiyet olsun🍭🍭 ________________ 👀Chief's Comments: 👌Come the summer season in Ramadan last year. Cold desserts attracts more attention. The original pudding with almonds applied, I a...

👏Patatesli Ali Nazik Kebabı / Potato Kind Ali Kebab👏

Şef 👤Der ki👌;  Patlıcanla yapmaya alışıla gelen Ali Nazik Kebabını, bu defa patatesle denedim. İnanın böyle de nefis oldu. Bu geleneksel tadı biraz daha afilli hale sokmak için etleri domates püresiyle kavurmak da alternatif olabilir. Ramazana ramak kala tarifi iftar sofralarınız için de kullanmak üzere bi kenara not alın derim😉 2 adet patates Yarım su bardağı süt 2 tatlı kaşığı tereyağ Tuz 200 gram dana eti Tuz Karabiber Pulbiber Dekoru için Maydonoz Etler, kuşbaşı doğranarak üzerini geçecek kadar suyla haşlanır. Piştiğinde suyu süzülerek tuz eklenir. Öte yandan patatesler kabukları soyularak doğranır. Üzerini hafif aşacak kadar suyla haşlanır. Haşlanan patatesler ezilerek süt ve tereyağ ilave edilir. Ezilen patateslere tuz eklenir. Servis kabına patates püresi serilir. Üzerine etler güzelce dizilir. Arzuya göre karabiber ve pulbiber serpilir. Maydonoz yapraklarıyla süslenerek servis edilir. 🍭🍭Afiyet bal şeker olsun...

🌽Zerdeçallı Mısırlı Pilav / Turmeric Corn Rice🌽

Şefin👩‍🍳 Önerisi: Zerdeçalı salatalarımda sıklıkla kullanırım. Özellikle içinde barındırdığı kurkumin denilen madde zeytinyağı ve karabiberle birleştiğinde uzmanlar yüzde iki yüz kat etkiye sahip olduğunu vurguluyor. (Kamu spotu🤭) Bugün de  neden olmasın diyerek pilavımda denedim. Açıkcası mısır ile birleşince görsel olarak da iştah kabartıcı oldu. Mısır demişken ben yazdan haşlayıp ayıkladığım dondurucumda bulunan mısırları kullandım. Siz dilerseniz konserve kullanın. Bana sorarsanız davet sofralarında tam on numara tarif... Pilava gelince; ben sindirim problemini en aza indirgemek için haşlama usülü yapıyorum. Bir de et suyum oldukça yağlı olduğundan tereyağını az kullandım. 400 gram pirinç 1 yemek kaşığı tereyağ 200 gram et suyu 200 gram sıcak su 2 çorba kaşığı zerdeçal 1 su bardağı haşlanmış mısır (veyahut  konserve) Tuz Bir tencereye tereyağ eklenir. Mısırlar tereyağında kavrulur. Et suyu ve sıcak su eklenir. Kaynayan ...