Ana içeriğe atla

●○•° Ekşi Maya Yapımı / Sour Yeast °•○●

Ekşi maya denilince, o müthiş cezbediciliği ile fırından gelen eşsiz kokular, tazecik üzerine bastırdığımda yukarı çıkan puf ekmekler düşer aklıma hep.


 Bu kokular bazen beni, çocukluğumda komşumuz Zekiye teyzenin 2 katlı ahşap evinin penceresinden, bana uzattığı üzeri salçalı nefis dilimi tadımladığım dokuz yaşımı, bazen anneanemin taş fırında, o gül pembesi tontiş yanaklarının fırının alazından kızararak pişirdiği, anasonlu köy ekmeğini, bazen de annemin öğlen yemekleri için beslenme çantama koyduğu, sonrasında benim onları hep minik sakalarla paylaştığım çörek otlu poğaçaları getirir aklıma her nedense...


Ben de bugün sizlere doğal içeriği ile gönlümüzü kazanan ekşi mayanın yapımını anlatmaya çalışacağım. Yaptığım araştırmalarda bazı kaynakların anlatımı,  ekşi mayayı hazırlarken açıkcası benim biraz kafamı karıştırdı. Bundan dolayı sizlere olabildiğince basit bir anlatımla, mutfakta en ustasından, çaylağına herkesin anlayacağı sadelikte bahsetmeye çalışacağım.

EKŞİ MAYAYA MERHABA🙋

1.GÜN: Ekşi maya yapmaya karar verdiğinizde uygulayacağınız ilk şey, mayanızı besleme saatlerinize sadık kalmanız olmalıdır. Her gün sabah ve akşam olmak üzere (ilk etapta) aynı saatte mayanızı beslemeniz gerekiyor. Ben ilk gün gece saat 23:00 da besleme işlemine başlıyorum.

Bunun için evvela temiz bir cam kavanoz, ince bir bez ve tahta kaşığa ihtiyacımız var. Ben mayam için tam buğday unu kullanacağım. Fakat yulaf unu ile daha olumlu neticeler alındığını da duydum.
İlk adımda 1 çorba kaşığı tam buğday unu ve ılık vaziyetteki içme suyunu tahta kaşıkla (mutlaka) bir kapta karıştırdım. Akabinde cam kavanoza boşalttım. Boşalttım dediğime bakmayın çünkü resmen minicik bir hamur parçası oluyor elinizde.  Bu minicik parça nasıl olacak da maya formunu alacak diye kendimi sorgulamadım da değil hani.


Üzerini temiz ince bez ile örterek bir paket lastiğiyle sabitliyorum. Mutfağın bir köşesinde (asla petek üzeri gibi çok sıcak bir alanda değil) ilk mayalandırma işlemini tamamlıyorum.

SABAH 11:00= Mayanızdan takriben ilk 7 gün bir verim beklemeyin. Benimki de bu durumdan mütevellit henüz olduğu gibi duruyor.
Aynı şekilde 1 kaşık tam buğday unu + 1 kaşık su şeklinde karışımımı mayamla buluşturarak ilk günümü böylece noktalamış bulunuyorum.

2.GÜN:
GECE 23:00 = Mayamda bir değişim yok. Aynı ölçü ve istikrarla beslemeye devam. Yalnızca kabımın kenarlarındaki parçalar mayamı bozabileceği için başka bir cam kaba aktarıyorum.


SABAH 11:00= Üzerinde minik kıpırtılar başlamış fakat hala çok yolumuz var. 1 kaşık su+ 1 kaşık tam buğday unu ile besliyoruz.



EVİNİZDEKİ HERHANGİ CANLIDAN FARKSIZ😸

3.GÜN:
GECE 23:00 = Artık mayamı yalnızca geceleri beslemekle sorumluyum. Gündüz herhangi bir besleme işlemine gerek yok, sadece karıştırmak kâfi. Mayam evimdeki orkidemden farksız. Beslenmeye ihtiyacı var yoksa ölebilir. Mayadaki bakteri oranı arttığından köpüklenmeler yoğunlaşıyor. Bu defa 1/2 su bardağı un + 1/2 su bardağı ılık su şeklinde besliyorum. Üzerini kapatmayı sürdürüyoruz.


4.GÜN:
GECE 23:00= Farklı bir işlem yapmadım. Geceleri besleyip, gündüz karıştırmaya devam...


5.GÜN ve 6.GÜN: Hamurda kabarmalar mevcut ancak hala çok yumuşak bir yapıda. Eğer mayanızda kötü bir koku mevcut, mor renkli partiküller bulunuyorsa, ne yazık ki bu durum mayanızın bozulduğuna işaret.
Ama üzerindeki tortu kabuğumsu biçimdeyse, o kısmı atmak suretiyle, mayanızı başka kaba aktararak beslemeye devam edebilirsiniz. Ancak tümü bu durumda ise ne yazık ki mayanızı atmanız gerekiyor.


MUTLU SONA ADIM ADIM😉

7-8. GÜN: Mayamdaki yoğunluk arttığından üzerinden yarım çay bardağı alıp atıyor ve bu şekilde besliyorum hamurumu. Kıvamının toparlanışından hamurun hazır hâle geldiği aşikâr. Besleme işlemine artık buzdolabına kaldırıp devam edeceğim. Aynı saatte besleme kuralına da devam.. Ama hala ekmek yapımında kullanmam beni başarıya ulaştırmayacak.


 Çünkü bir çay bardağı suya attığım ekmek hamuru dibe çöküyor. Hamurunuzun maya kıvamına geldiğini suyun yüzeyine çıkıyorsa anlayabilirsiniz. Mayanın hazır hale gelişini, ortamın sıcaklığından, steril oluşuna, hatta mevsim değişikliğine kadar, pek çok etken etkileyebiliyor. Eğer mayanızı beslemeye sadık kalırsanız aylarca kullanabilmeniz de mümkün elbette. Sevgiyle.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

🍋Limonlu Keşkül-ü Fukara / Lemon Keskul Pudding🍋

👀Şefin Yorumu: 👌Ramazan ayının son yıllarda yaz mevsimine tekabül etmesiyle tatlı arayışımız yerini soğuk olanlardan yana kılıyor. Orjinalini bademle uygulanan keşkülü limonlu ve hindistan cevizi ile uyguladım. Dilerseniz dondurma ile servis ederek de tarifi daha keyifli hale getirebilirsiniz.😉😉 1 litre süt 1.5 su bardağı toz şeker 1 limon kabuğu rendesi Yarım limon suyu 2 yemek kaşığı hindistan cevizi 2 yemek kaşığı tam buğday unu 2 yemek kaşığı nişasta Süt ve toz şeker pişirilir. Un ve nişasta sulandırılarak karışıma eklenir. Limon kabuğu rendesi limon suyu ve hindistan cevizi eklenerek kaynatılır. Servis kuplarına boşaltılarak oda ısısına geldiğinde dolapta 1 saat dinlendirilir. Hindistan cevizi ve limon dilimleriyle süslenerek servis edilir. 🍭🍭Afiyet olsun🍭🍭 ________________ 👀Chief's Comments: 👌Come the summer season in Ramadan last year. Cold desserts attracts more attention. The original pudding with almonds applied, I a...

👏Patatesli Ali Nazik Kebabı / Potato Kind Ali Kebab👏

Şef 👤Der ki👌;  Patlıcanla yapmaya alışıla gelen Ali Nazik Kebabını, bu defa patatesle denedim. İnanın böyle de nefis oldu. Bu geleneksel tadı biraz daha afilli hale sokmak için etleri domates püresiyle kavurmak da alternatif olabilir. Ramazana ramak kala tarifi iftar sofralarınız için de kullanmak üzere bi kenara not alın derim😉 2 adet patates Yarım su bardağı süt 2 tatlı kaşığı tereyağ Tuz 200 gram dana eti Tuz Karabiber Pulbiber Dekoru için Maydonoz Etler, kuşbaşı doğranarak üzerini geçecek kadar suyla haşlanır. Piştiğinde suyu süzülerek tuz eklenir. Öte yandan patatesler kabukları soyularak doğranır. Üzerini hafif aşacak kadar suyla haşlanır. Haşlanan patatesler ezilerek süt ve tereyağ ilave edilir. Ezilen patateslere tuz eklenir. Servis kabına patates püresi serilir. Üzerine etler güzelce dizilir. Arzuya göre karabiber ve pulbiber serpilir. Maydonoz yapraklarıyla süslenerek servis edilir. 🍭🍭Afiyet bal şeker olsun...

🌽Zerdeçallı Mısırlı Pilav / Turmeric Corn Rice🌽

Şefin👩‍🍳 Önerisi: Zerdeçalı salatalarımda sıklıkla kullanırım. Özellikle içinde barındırdığı kurkumin denilen madde zeytinyağı ve karabiberle birleştiğinde uzmanlar yüzde iki yüz kat etkiye sahip olduğunu vurguluyor. (Kamu spotu🤭) Bugün de  neden olmasın diyerek pilavımda denedim. Açıkcası mısır ile birleşince görsel olarak da iştah kabartıcı oldu. Mısır demişken ben yazdan haşlayıp ayıkladığım dondurucumda bulunan mısırları kullandım. Siz dilerseniz konserve kullanın. Bana sorarsanız davet sofralarında tam on numara tarif... Pilava gelince; ben sindirim problemini en aza indirgemek için haşlama usülü yapıyorum. Bir de et suyum oldukça yağlı olduğundan tereyağını az kullandım. 400 gram pirinç 1 yemek kaşığı tereyağ 200 gram et suyu 200 gram sıcak su 2 çorba kaşığı zerdeçal 1 su bardağı haşlanmış mısır (veyahut  konserve) Tuz Bir tencereye tereyağ eklenir. Mısırlar tereyağında kavrulur. Et suyu ve sıcak su eklenir. Kaynayan ...