Ana içeriğe atla

🍓🍒MEYVELİ GALETTE/ FRUIT GALETTE🍒🍓

Şefin 👤Önerisi👌: Bugün sizleri Fransız mutfağına ait güzel bir masal ile buluşturuyorum. Breton Galette de denilen bu tarif bir nevi tart niteliğinde. Aynı hamuru tuzlu hazırlayarak peynirli ve sebzeli şekilde de yapabilirsiniz😉

120 gram tereyağ (küp hâlde, soğuk)
2-2.5 su bardağı un
1.5 yemek kaşığı toz şeker
Bir çimdik tuz
1 tatlı kaşığı tarçın
65 ml buzlu su 
1.5 çay kaşığı karbonat

Kenarına sürmek için
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı toz şeker

Dolgu tabanı için (Frangipane)
Yarım çay bardağı çekilmiş ceviz içi veya toz badem
1 yumurta akı
Yarım çay bardağı toz şeker

Meyveli kısım için
Çilek(suyu alınmış)
Vişne (suyu alınmış)
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı toz şeker

Hamuru için tereyağ şeker ve tuzu karıştırın. 
Ardından tarçını ve unu ekleyerek yoğurmaya devam edin.
Üzerine suda erittiğiniz karbonatı ekleyerek hamuru toparlayın.
Streçleyip dolapta yarım saat dinlendirin.
Meyveli kısım için tüm meyveleri nar ekşisi ve şeker ile karıştırın.


Öte yandan frangipane dolgusu için tüm malzemeleri karıştırın.
Hamuru kalıbınızın ölçüsünde çok ince olmayacak biçimde açın.
İçine cevizli dolgudan sürün.


Sonrasında meyveleri dizin.
Kenar kısımlarını kapatın.
Çırpılmış yumurta sarısını sürüp biraz şeker gezdirin.


Önceden ısıtılmış 180 derecede pişirin.



Arzuya göre üzerine pudra şekeri eleyebilirsiniz.

🍭Afiyet bal şeker olsun🍭


_____________________

Chef's 👤Suggestions👌: Today you are bringing with you a beautiful story of French cuisine. Breton Galette, this recipe is called, as discussed. The same dough is prepared by salty cheese and vegetables so you can too.😉


120 grams of butter (cube in the case of cold)
450 grams flour
20 grams sugar
A pinch of salt
15 grams of cinnamon
65 mL of ice water
5 grams carbonate

For Edge,
1 egg yolk
15 grams sugar

For Frangipane,
100 grams of ground walnuts or almonds powder
1 egg white
100 grams of sugar

for fruit portions,
Strawberries (dehydrated)
Cherry (dehydrated)
30ml pomegranate
30 grams sugar

For the dough, butter, sugar and salt mix.
Then, knead, adding flour and cinnamon.
On, add carbonate dissolved in water.
Half an hour waiting in the fridge wrapped with stretch.
Fruity parts for all fruits and mix with pomegranate molasses and sugar.
For the frangipane filling, mix all ingredients.
Turn dough out to be not too thin.
Add the walnuts into the filling.
Then add the berries.
Turn off edges.
Spreading the yellow scrambled eggs, sprinkle with a little sugar.
Bake in a preheated 180 degree oven.
If you like you can handle on powdered sugar.
🍭Bon Appetit🍭

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

🍋Limonlu Keşkül-ü Fukara / Lemon Keskul Pudding🍋

👀Şefin Yorumu: 👌Ramazan ayının son yıllarda yaz mevsimine tekabül etmesiyle tatlı arayışımız yerini soğuk olanlardan yana kılıyor. Orjinalini bademle uygulanan keşkülü limonlu ve hindistan cevizi ile uyguladım. Dilerseniz dondurma ile servis ederek de tarifi daha keyifli hale getirebilirsiniz.😉😉 1 litre süt 1.5 su bardağı toz şeker 1 limon kabuğu rendesi Yarım limon suyu 2 yemek kaşığı hindistan cevizi 2 yemek kaşığı tam buğday unu 2 yemek kaşığı nişasta Süt ve toz şeker pişirilir. Un ve nişasta sulandırılarak karışıma eklenir. Limon kabuğu rendesi limon suyu ve hindistan cevizi eklenerek kaynatılır. Servis kuplarına boşaltılarak oda ısısına geldiğinde dolapta 1 saat dinlendirilir. Hindistan cevizi ve limon dilimleriyle süslenerek servis edilir. 🍭🍭Afiyet olsun🍭🍭 ________________ 👀Chief's Comments: 👌Come the summer season in Ramadan last year. Cold desserts attracts more attention. The original pudding with almonds applied, I a...

👏Patatesli Ali Nazik Kebabı / Potato Kind Ali Kebab👏

Şef 👤Der ki👌;  Patlıcanla yapmaya alışıla gelen Ali Nazik Kebabını, bu defa patatesle denedim. İnanın böyle de nefis oldu. Bu geleneksel tadı biraz daha afilli hale sokmak için etleri domates püresiyle kavurmak da alternatif olabilir. Ramazana ramak kala tarifi iftar sofralarınız için de kullanmak üzere bi kenara not alın derim😉 2 adet patates Yarım su bardağı süt 2 tatlı kaşığı tereyağ Tuz 200 gram dana eti Tuz Karabiber Pulbiber Dekoru için Maydonoz Etler, kuşbaşı doğranarak üzerini geçecek kadar suyla haşlanır. Piştiğinde suyu süzülerek tuz eklenir. Öte yandan patatesler kabukları soyularak doğranır. Üzerini hafif aşacak kadar suyla haşlanır. Haşlanan patatesler ezilerek süt ve tereyağ ilave edilir. Ezilen patateslere tuz eklenir. Servis kabına patates püresi serilir. Üzerine etler güzelce dizilir. Arzuya göre karabiber ve pulbiber serpilir. Maydonoz yapraklarıyla süslenerek servis edilir. 🍭🍭Afiyet bal şeker olsun...

🌽Zerdeçallı Mısırlı Pilav / Turmeric Corn Rice🌽

Şefin👩‍🍳 Önerisi: Zerdeçalı salatalarımda sıklıkla kullanırım. Özellikle içinde barındırdığı kurkumin denilen madde zeytinyağı ve karabiberle birleştiğinde uzmanlar yüzde iki yüz kat etkiye sahip olduğunu vurguluyor. (Kamu spotu🤭) Bugün de  neden olmasın diyerek pilavımda denedim. Açıkcası mısır ile birleşince görsel olarak da iştah kabartıcı oldu. Mısır demişken ben yazdan haşlayıp ayıkladığım dondurucumda bulunan mısırları kullandım. Siz dilerseniz konserve kullanın. Bana sorarsanız davet sofralarında tam on numara tarif... Pilava gelince; ben sindirim problemini en aza indirgemek için haşlama usülü yapıyorum. Bir de et suyum oldukça yağlı olduğundan tereyağını az kullandım. 400 gram pirinç 1 yemek kaşığı tereyağ 200 gram et suyu 200 gram sıcak su 2 çorba kaşığı zerdeçal 1 su bardağı haşlanmış mısır (veyahut  konserve) Tuz Bir tencereye tereyağ eklenir. Mısırlar tereyağında kavrulur. Et suyu ve sıcak su eklenir. Kaynayan ...