Çoğu kişiden sıkça duyarız.
"Kekim iyi kabarmıyor".
"Dokusu çok sert oluyor".
"İçi yeterince pişmiyor".
"Üzeri çok kuruyor".
Şşşt! Yaklaşın. Sizlere kek pişirmenin tüyolarını veriyoruz.
Bunun için adım adım gidelim. Ve nerede yanlış yapıyorsunuz bir bakalım.
Tüm hazırlıklarınızı yaptınız. Mutfaktaki yerinizi aldınız. Artık harikulade bir kek pişirmek için sizi kimse engelleyemez.
(Benim düşlediğim)
Fakat o da ne? Bütün kuralları harfiyen sağlamanıza rağmen, yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu fark ettiniz. İpeksi yumuşaklıkta, şatovarî yükseltide düşlediğiniz kekiniz, tavaya yapışan omlet misali incecik haliyle size bakıyor.
(Gerçekte olan)
İşte tam bu esnada s.o.s verdiğinizi duyar gibi olduk. Ve sizlere pamuk şekeri kadar naif, sünger kadar yumuşak, fakat bir kule yükseltisi kadar da iddialı bir kek nasıl hazırlanır ondan söz edeceğiz. Şimdiden keyifle okuyun.☺☺
İYİ KEKİN YOLU, İYİ MALZEMEDEN GEÇER
İyi bir kek hazırlamanın en birincil püf noktası malzemedeki tazelikten geçiyor. Yumurtanızın taze olması, ununuzun birinci kaliteyi taşıması bunlardan sadece birkaçı...
Artık her bütçeye uygun malzeme bulmak mümkün. Fakat kullanacağınız undaki kalite yalnız kek için değil, tüm hamur işlerinde aranan altın bir kural diyebiliriz.
ADIM ADIM KEK YAPIMI
Kek yaparken diğer önemli detay ise, tüm malzemelerin oda ısısında olması gerektiği... Eğer yumurtanızı ve kullanacaksanız katı yağınızı o an dolaptan çıkarıp eklerseniz o kekten bir verim alamazsınız. Tüm malzemeleri en az 1 saat önce tezgahta hazır nazır emrinize âmâde etmeniz şart.
KÖPÜR! KÖPÜRT! KÖPÜRÜK!
Bu aşamaya geldiğinizde artık yumurtalarınızı çok iyi köpürtmeniz gerekir. Önce sadece yumurtaları,(mümkünse mikser çırpıcı ile) akabinde toz şekerin çırpılma etkisiyle eriterek karıştırılması kek yapımındaki diğer önemli kıstas.
ÜÇ KURUŞÖRLER
Bundan sonraki adımda, önce sıvı malzemelerinizi çırpmanız gerekiyor. Sonrasında ise un-kabartma tozu-vanilya (kullanacaksanız kakao) kuru üçlüsünü bir arada ilave etmelisiniz. Unu mümkünse iki defa eleyerek kullanın. Çünki ne kadar havalanmış bir un, o kadar havalı bir kek demek. Bu aşamada mikser kullanımını bırakıp tahta kaşıkla yavaşça karıştırmak ise önemli.
Eğer kekinizde kuru meyve kullacaksanız bunların da evvelinde nişasta veya unla hafifçe karıştırmalısınız. Böylelikle dibe çökme sorunu yaşamamış olursunuz.😉
HAVA KABARCIĞI ÖNEMLİ HUSUS
Artık kek hamurunuz hazır. Hamurunuzun kıvamı boza kıvamı da denilen yapıda olmalı. Yani ne çok akışkan ne de çok kuru... Sıra geldi bunu uygun bir kalıba dökmeye. Ölçülerinizle eşleşen bir kalıp kullanmaya özen gösterin. Zira koca bir kalıba ufacık bir hamur dökmeniz ya da tam tersi şekilde küçük bir kalıba fazla miktarlı hamur dökmeniz de ne yazık ki başarısızlıkla neticelenecektir.
Yağlanıp unlanmış bir kalıba döktüğünüz harcınızı tezgaha bir, iki defa vurursanız böylelikle içindeki hava kabarcığını da önlemiş olursunuz.
AÇIL FIRIN AÇIL!
Pişirme kısmında fırınınız mutlak surette önceden ısınmış olmalı. Soğuk bir fırına giren kek aranılan ısıda pişmeyecek, istediğiniz görüntüye sizi ulaştırmayacaktır.
Isıya dayanıklı küçük su dolu bir kaseyi fırına koymanız da kekinizin üzerinde kurumaya yol açmayacak, yumuşak dokuda bir kek elde etmenizi sağlayacaktır.
Son kısımda ekleyeceğimiz husus ise, çöp şişle ara ara kontrol ettikten sonra keki hemen fırından çıkarmamanız olur. Biraz fırınınızı ağzı açık vaziyette, keki içinde bekletin. Ve muhakkak kalıptan tamamen soğuduktan sonra çıkarın. Yoksa tüm çabanız çöpe doğru yolculuk eden size bay!👋 bay!👋 yapan parçalanmış hamur parçaları ile sonuçlanabilir.
TA TAA! SAHNE SİZİN
Artık herkesin huzurunda saygı ile eğilip son selamınızı verebilirsiniz. Çünki muhteşem işçilikle, kuralları harfiyen uyguladığınız kekiniz yenmek için sofradaki yerini aldı bile.
Umarım bu yazımız sizlere faydalı olmuştur. Eğer şimdiye kadar yaptığınız kekleriniz dilediğiniz gibi olmadıysa bir de bu adımları deneyin. Bizleri diğer sosyal mecralardan da takip edebilirsiniz. Sevgiyle...
Instagram: https://www.instagram.com/lezzetmasali/
Pinterest: https://tr.pinterest.com/lezzetmasali/
Yorumlar
Yorum Gönder