👩🍳; Evde kendi ekmeğini hazırlama fikri harika. Hem evi müthiş bir ekmek kokusu sarıyor, hem de sıcacık kıyır kıyır bu tada kayıtsız kalamıyorsun. Hazırlaması esasında çok kolay tek kötü yanı mayalandırma sürecinin uzun oluşu. Ciabatta da, fransız ön mayası olan poolishle hazırlanan bir ekmek. Farklı unları bir araya getirerek kullanmak da çeşitlendirme açısından seçenek olabilir.
Fransız ön mayası (poolish)
1 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı ılık su
1 çorba kaşığı instant maya
1 su bardağı beyaz un
1 su bardağı tam buğday unu
1 çorba kaşığı instant maya
1 su bardağı ılık su
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz
İşe ön mayayı yapmakla başlıyoruz.
Un ve mayayı karıştırarak kontrollü olarak
su ilave ediyoruz.
Cıvık kıvamlı bir hamur elde ediyoruz.
Üzerini kapatıp ılık bir yerde 3- 4 saat
mayalandırıyoruz.
Derin bir kapta elenmiş un, su ve tuzu
harmanlayıp ortasını havuz gibi açıyoruz.
Sıvıyağ, 1 su bardağı ön mayayı ekleyerek
katlama yöntemiyle yoğuruyoruz.
Üzerini kapatarak 3 saat mayalandırıyoruz.
Bu süre sonunda un serperek yeniden
yoğuruyoruz.
Fırın kabına alarak hamura uzun bir şekil
veriyoruz.
Üzerine unlanmış bıçakla çizikler atarak
bolca unluyoruz.
Fırının tabanına su dolu bir kap koyarak
220 derecede üzeri kızarana dek
pişiriyoruz.
Tel ızgara üzerine alarak biraz su
serpiştiriyoruz.
🍭Afiyet bal şeker olsun🍭



Yorumlar
Yorum Gönder