Ana içeriğe atla

👀'Pişerken Bana Sakın Yaklaşma' Diye Haykıran Tatlılar👀 [Kahve Yanı Yazısı]

Binbir hayalle malzemelerinizi hazırladınız. Bütün kuralları sağlayarak o müthiş tatlınıza şöyle bir baktınız. Harika görünüyordu. "Haydi bakalım doğru fırına!" deyip tatlınızı pişirmek üzere fırına kaldırdınız.


Zaman geçti, geçti, geçti ve sürenin sonunda mutfağın yolunu tuttunuz. Ama gördüğünüz manzara sizi şaşkınlığa uğratmaya yetti. 

HAVASI KAÇMIŞ BALON GİBİ😯
Alabildiğine alımlı  ve kabarık bir o kadar da haşmetli tatlınıza ne olmuştu da yerinde sürüm sürüm sürünen bir hamur parçası vardı? Tatlınız süzgün gözlerle size bakıyor ve adeta "Beni buradan kazı"diye yalvarıyordu. Peki ne olmuştu da her şey bu kadar yolunda ilerlerken, felaket çanları çalmıştı?


Mutfakta vakit geçiren çoğu kişi bu manzarayı en az bir defa yaşamıştır diye tahmin ediyorum. Özellikle bazı tarifler var ki pişerken asla ama asla fırını açmamanız gerekiyor. Peki onlar neler mi? Beklenmedik kötü mutfak anılarına yenilerini eklememek için, buyurun yazımı okuyun.

PROFİTEROL / EKLER: Şekil itibari ile farklı olsalar da, hamur reçeteleri birbirinin aynısı olan bu iki masalsı lezzetle başlayalım. Pişme süreleri yalnızca 30 dakika olan bu sevimli tatlılara biraz incelik göstermek istiyor.


Kremasının içeriğini, çikolata ile şâhâ kaldıran bu lezzetleri sevmeyenimiz yoktur. Fakat hazırlaması kısa, malzeme listesi az görünen tarifi, pişirirken asla fırının kapağını açmamanız gerekiyor. Zira es kaza böyle bir hataya düştüyseniz, bu narin hamuru ince ve yapışık bir vaziyette bulmanız çok olasıdır. 

MAKARON: Pişmesi kadar, hazırlaması ile de yapana gıpta ile bakmamıza sebebiyet veren bir tattır makaron. Reçetesine harfiyen sadık kalmanız, mutlak surette gram ölçüleriyle hazırlamanız gereken tatlıların başında ipi göğüsler.


Bu süslü, püslü dairecikleri pişirirken fırını açma gibi bir lükse sahip değilsiniz. Bunun doğuracağı neticeleri eminim ki görmek dahi istemezsiniz. Pişirmesi de, hazırlaması kadar detay barındıran bu tarifi az pişirdiğinizde çok yumuşak, çok pişirdiğinizde ise kupkuru oluyor. 15 dakika pişen bu tarifin ilk 12 dakikası fırını açmamalısınız.

BEZE: Yumurta beyazının, toz şekerle buluşup pişmesiyle adetâ raksa tutulan bu benzersiz kıtır aslında bir o kadar da hassas bir yapıya sahip.


Hassas diyorum çünkü tarifin önemli adımlarını doğru uygulamazsanız bunun üzerine bir de kontrol-denetim amaçlı fırının kapağını sürekli aç-kapat yaparsanız üzülerek söylemeliyim ki malzemeniz bir dizi çöp olur.

PAVLOVA: Adını balerin Anna Pavlova'dan alan bu leziz tatlı ismi kadar kırılgan ve narin. Ana malzemesi ise tıpkı beze gibi.


Yumurta akı ve toz şekere nişasta ile pudra şekeri gibi yan malzemeler eşlik ediyor. Krema ve meyvelerle süslenen naif tarifin de kuralları var elbet. Mereng olarak da bilinen bu şahane tarifi 1 saatte pişirirken fırına dokunmamanız dışında, ılınana kadar da bekletmeniz gerekiyor. 

Peki sizin mutfakta talihsiz anlara maruz kaldığınız lezzetler neler? Benimle yorum olarak paylaşırsanız sevinirim.
Sevgiyle...
👤M.
_____________________
*Görseller pixabay ve giphy'den alınmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

🍋Limonlu Keşkül-ü Fukara / Lemon Keskul Pudding🍋

👀Şefin Yorumu: 👌Ramazan ayının son yıllarda yaz mevsimine tekabül etmesiyle tatlı arayışımız yerini soğuk olanlardan yana kılıyor. Orjinalini bademle uygulanan keşkülü limonlu ve hindistan cevizi ile uyguladım. Dilerseniz dondurma ile servis ederek de tarifi daha keyifli hale getirebilirsiniz.😉😉 1 litre süt 1.5 su bardağı toz şeker 1 limon kabuğu rendesi Yarım limon suyu 2 yemek kaşığı hindistan cevizi 2 yemek kaşığı tam buğday unu 2 yemek kaşığı nişasta Süt ve toz şeker pişirilir. Un ve nişasta sulandırılarak karışıma eklenir. Limon kabuğu rendesi limon suyu ve hindistan cevizi eklenerek kaynatılır. Servis kuplarına boşaltılarak oda ısısına geldiğinde dolapta 1 saat dinlendirilir. Hindistan cevizi ve limon dilimleriyle süslenerek servis edilir. 🍭🍭Afiyet olsun🍭🍭 ________________ 👀Chief's Comments: 👌Come the summer season in Ramadan last year. Cold desserts attracts more attention. The original pudding with almonds applied, I a...

👏Patatesli Ali Nazik Kebabı / Potato Kind Ali Kebab👏

Şef 👤Der ki👌;  Patlıcanla yapmaya alışıla gelen Ali Nazik Kebabını, bu defa patatesle denedim. İnanın böyle de nefis oldu. Bu geleneksel tadı biraz daha afilli hale sokmak için etleri domates püresiyle kavurmak da alternatif olabilir. Ramazana ramak kala tarifi iftar sofralarınız için de kullanmak üzere bi kenara not alın derim😉 2 adet patates Yarım su bardağı süt 2 tatlı kaşığı tereyağ Tuz 200 gram dana eti Tuz Karabiber Pulbiber Dekoru için Maydonoz Etler, kuşbaşı doğranarak üzerini geçecek kadar suyla haşlanır. Piştiğinde suyu süzülerek tuz eklenir. Öte yandan patatesler kabukları soyularak doğranır. Üzerini hafif aşacak kadar suyla haşlanır. Haşlanan patatesler ezilerek süt ve tereyağ ilave edilir. Ezilen patateslere tuz eklenir. Servis kabına patates püresi serilir. Üzerine etler güzelce dizilir. Arzuya göre karabiber ve pulbiber serpilir. Maydonoz yapraklarıyla süslenerek servis edilir. 🍭🍭Afiyet bal şeker olsun...

🌽Zerdeçallı Mısırlı Pilav / Turmeric Corn Rice🌽

Şefin👩‍🍳 Önerisi: Zerdeçalı salatalarımda sıklıkla kullanırım. Özellikle içinde barındırdığı kurkumin denilen madde zeytinyağı ve karabiberle birleştiğinde uzmanlar yüzde iki yüz kat etkiye sahip olduğunu vurguluyor. (Kamu spotu🤭) Bugün de  neden olmasın diyerek pilavımda denedim. Açıkcası mısır ile birleşince görsel olarak da iştah kabartıcı oldu. Mısır demişken ben yazdan haşlayıp ayıkladığım dondurucumda bulunan mısırları kullandım. Siz dilerseniz konserve kullanın. Bana sorarsanız davet sofralarında tam on numara tarif... Pilava gelince; ben sindirim problemini en aza indirgemek için haşlama usülü yapıyorum. Bir de et suyum oldukça yağlı olduğundan tereyağını az kullandım. 400 gram pirinç 1 yemek kaşığı tereyağ 200 gram et suyu 200 gram sıcak su 2 çorba kaşığı zerdeçal 1 su bardağı haşlanmış mısır (veyahut  konserve) Tuz Bir tencereye tereyağ eklenir. Mısırlar tereyağında kavrulur. Et suyu ve sıcak su eklenir. Kaynayan ...