Ana içeriğe atla

°•○●Zeytin Ezmeli Açma {Tam Buğday Unundan}\ Olive Paste Pastry {Whole Wheat Flour}°•○●

Şefin 👤Tavsiyesi👌: Üzeri nar gibi kızarmış , içi ise dopdolu... Eğer benim gibi içi bol tariflerden haz ediyorsanız bunu da eminim çok seveceksinizdir. Ben tarifi biraz daha 'uçurmak' için tam buğday unu kullandım. Sunduğum misafirlerim ise hayranlıkla beğenilerini aktardılar. Bu da açmamı denemeniz için bir sebep nitekim. Şeker oranını dilerseniz biraz daha artırabilir veya tamamı ile reçeteden çıkarabilirsiniz.😉



2 su bardağı süt

1 paket instant maya

Yarım çay bardağı zeytinyağı

2 yemek kaşığı tereyağ (oda ısısında)

Tuz

2 yumurta akı

2 yemek kaşığı toz şeker

3 su bardağı beyaz un

3 su bardağı tam buğday unu


Arasına sürmek için

Tereyağ

Zeytin ezmesi


Dekoru için

2 adet yumurta sarısı

Çekirdek içi



Derince bir kapta iki farklı un çeşidi elekten geçirilir.(ilk etapta 2 su bardağı kadar ekleyin).

Ortası havuz şeklinde açılarak, yumurta beyazları, toz şeker eklenir.

Süt, bir cezvede (çok kaynatmadan) ılıtılır.

Maya içine katılarak eritilir.

Unlu karışıma ilave edilir.

Damak tadınıza göre una tuz eklenir.

Zeytinyağı ve tereyağ ilavesiyle hamur sıvı malzemeler karıştırarak toparlanır.

Toparladıkça un eklenir.

Ele yapışmayan ama çok da sert olmayan bir hamur elde edilir.

1 saat üzeri kapatılarak mayalandırılır.


Hamur hafif unlanarak yoğrulur.

Cevizden biraz irice bezeler yapılır.
(Benim yanılmıyorsam yirmi yedi tane olmuştu).

Bezeler çok ince olmayacak biçimde açılır.

Hamura tereyağ üzerine zeytin ezmesi sürülür.

Kenarından katlanarak rulo yapılır.

İki ucu birleştirilip açma formu verilir.

Tüm hamurlara aynı işlem yapılıp 10 dakika daha kabarması için bekletilir.

Üzerine yumurta sarısı ve çekirdek içi serpilerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

Kızardığında fırından alınıp servis edilir.

🍭🍭Afiyet bal şeker olsun🍭🍭


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

🍋Limonlu Keşkül-ü Fukara / Lemon Keskul Pudding🍋

👀Şefin Yorumu: 👌Ramazan ayının son yıllarda yaz mevsimine tekabül etmesiyle tatlı arayışımız yerini soğuk olanlardan yana kılıyor. Orjinalini bademle uygulanan keşkülü limonlu ve hindistan cevizi ile uyguladım. Dilerseniz dondurma ile servis ederek de tarifi daha keyifli hale getirebilirsiniz.😉😉 1 litre süt 1.5 su bardağı toz şeker 1 limon kabuğu rendesi Yarım limon suyu 2 yemek kaşığı hindistan cevizi 2 yemek kaşığı tam buğday unu 2 yemek kaşığı nişasta Süt ve toz şeker pişirilir. Un ve nişasta sulandırılarak karışıma eklenir. Limon kabuğu rendesi limon suyu ve hindistan cevizi eklenerek kaynatılır. Servis kuplarına boşaltılarak oda ısısına geldiğinde dolapta 1 saat dinlendirilir. Hindistan cevizi ve limon dilimleriyle süslenerek servis edilir. 🍭🍭Afiyet olsun🍭🍭 ________________ 👀Chief's Comments: 👌Come the summer season in Ramadan last year. Cold desserts attracts more attention. The original pudding with almonds applied, I a...

👏Patatesli Ali Nazik Kebabı / Potato Kind Ali Kebab👏

Şef 👤Der ki👌;  Patlıcanla yapmaya alışıla gelen Ali Nazik Kebabını, bu defa patatesle denedim. İnanın böyle de nefis oldu. Bu geleneksel tadı biraz daha afilli hale sokmak için etleri domates püresiyle kavurmak da alternatif olabilir. Ramazana ramak kala tarifi iftar sofralarınız için de kullanmak üzere bi kenara not alın derim😉 2 adet patates Yarım su bardağı süt 2 tatlı kaşığı tereyağ Tuz 200 gram dana eti Tuz Karabiber Pulbiber Dekoru için Maydonoz Etler, kuşbaşı doğranarak üzerini geçecek kadar suyla haşlanır. Piştiğinde suyu süzülerek tuz eklenir. Öte yandan patatesler kabukları soyularak doğranır. Üzerini hafif aşacak kadar suyla haşlanır. Haşlanan patatesler ezilerek süt ve tereyağ ilave edilir. Ezilen patateslere tuz eklenir. Servis kabına patates püresi serilir. Üzerine etler güzelce dizilir. Arzuya göre karabiber ve pulbiber serpilir. Maydonoz yapraklarıyla süslenerek servis edilir. 🍭🍭Afiyet bal şeker olsun...

🌽Zerdeçallı Mısırlı Pilav / Turmeric Corn Rice🌽

Şefin👩‍🍳 Önerisi: Zerdeçalı salatalarımda sıklıkla kullanırım. Özellikle içinde barındırdığı kurkumin denilen madde zeytinyağı ve karabiberle birleştiğinde uzmanlar yüzde iki yüz kat etkiye sahip olduğunu vurguluyor. (Kamu spotu🤭) Bugün de  neden olmasın diyerek pilavımda denedim. Açıkcası mısır ile birleşince görsel olarak da iştah kabartıcı oldu. Mısır demişken ben yazdan haşlayıp ayıkladığım dondurucumda bulunan mısırları kullandım. Siz dilerseniz konserve kullanın. Bana sorarsanız davet sofralarında tam on numara tarif... Pilava gelince; ben sindirim problemini en aza indirgemek için haşlama usülü yapıyorum. Bir de et suyum oldukça yağlı olduğundan tereyağını az kullandım. 400 gram pirinç 1 yemek kaşığı tereyağ 200 gram et suyu 200 gram sıcak su 2 çorba kaşığı zerdeçal 1 su bardağı haşlanmış mısır (veyahut  konserve) Tuz Bir tencereye tereyağ eklenir. Mısırlar tereyağında kavrulur. Et suyu ve sıcak su eklenir. Kaynayan ...