Kimimizin olmazsa olmazi, kimimizin icmeden uyanamadigi, kimimizin dost ahbabi, keyif ani... 40 yil hatiri var midir bilinmez ama, bugun sizlere iyi bir kahve pisirmenin detaylarindan soz edecegim.
Kopugunde kaybolup hayale daldirtan, damada icirilen tuzlusunda kih kih gulumseten, cocukken tasidigimiz karariz endisesi, hep kucucuk bir fincanin marifetidir. Tarihler boyu mutfagimizin onemli bir parcasi olup, Osmanlidaki kucuk ama heybetli hikayelerin de ev sahibesidir aslinda. Medreselerde ogrencilerin uyanik kalmasini sagladigi, bayramlarda kulpsuz bir fincanla ikrami , o gunlerin bir anlamda sayginligini da hatirlatiyor bizlere. Gunumuzde halen su ile ikram edilen kahve, o yillarda misafir kahvesinden once icerse karninin ac olduguna, kahveden sonra icerse ise tok olduguna delaletmis.
Gelelim iyi bir kahve nasil pisirilir onu ogrenmeye...
■Oncelikle kahveniz mutlaka taze cekilmis bir kahve olmali, aksi takdirde cir cir, su gibi lezzetsiz bir kahve icmek zorunda kalirsiniz.
■Mumkunse bakir bir cezvede en kisik ateste pisirmeniz gerekir.
■Kahvenin pisirme suyu mutlaka soguk icme suyu olmalidir.
■Sekeriniz kup seker yerine toz seker olursa daha iyi verim alirsiniz.
■Tum malzemeler ocaga konulmadan evvel homojen bicimde karistirilmalidir. ■Kasiginiz mutlaka tahta kasik olmalidir.
■Kahvenin ilk kopukleri ciktiginda fincanlara paylastirilir.
■Kalan kahve Iyice kaynayip kabarinca ise tamami fincanlara doldurulur.
■Yaninda lokum, cikolata gibi yiyeceklerle kahveniz , artik ikrama hazirdir.
♢Sade: hic seker kullanilmaz. Fincan basi bir tepeleme tatli kasigi kahve konulur.
♢Orta: 1 adet kup seker oraninda seker ilavelidir.
♢Sekerli: 2 adet kup seker oraninda seker ilavelidir.
Simdiden hepinize afiyet olsun. O tok kokulu, mis gibi tadi, damaginda duyumsamak isteyenler coktan mutfagin yolunu tuttular bile☺☺
Kopugunde kaybolup hayale daldirtan, damada icirilen tuzlusunda kih kih gulumseten, cocukken tasidigimiz karariz endisesi, hep kucucuk bir fincanin marifetidir. Tarihler boyu mutfagimizin onemli bir parcasi olup, Osmanlidaki kucuk ama heybetli hikayelerin de ev sahibesidir aslinda. Medreselerde ogrencilerin uyanik kalmasini sagladigi, bayramlarda kulpsuz bir fincanla ikrami , o gunlerin bir anlamda sayginligini da hatirlatiyor bizlere. Gunumuzde halen su ile ikram edilen kahve, o yillarda misafir kahvesinden once icerse karninin ac olduguna, kahveden sonra icerse ise tok olduguna delaletmis.
Gelelim iyi bir kahve nasil pisirilir onu ogrenmeye...
■Oncelikle kahveniz mutlaka taze cekilmis bir kahve olmali, aksi takdirde cir cir, su gibi lezzetsiz bir kahve icmek zorunda kalirsiniz.
■Mumkunse bakir bir cezvede en kisik ateste pisirmeniz gerekir.
■Kahvenin pisirme suyu mutlaka soguk icme suyu olmalidir.
■Sekeriniz kup seker yerine toz seker olursa daha iyi verim alirsiniz.
■Tum malzemeler ocaga konulmadan evvel homojen bicimde karistirilmalidir. ■Kasiginiz mutlaka tahta kasik olmalidir.
■Kahvenin ilk kopukleri ciktiginda fincanlara paylastirilir.
■Kalan kahve Iyice kaynayip kabarinca ise tamami fincanlara doldurulur.
■Yaninda lokum, cikolata gibi yiyeceklerle kahveniz , artik ikrama hazirdir.
♢Sade: hic seker kullanilmaz. Fincan basi bir tepeleme tatli kasigi kahve konulur.
♢Orta: 1 adet kup seker oraninda seker ilavelidir.
♢Sekerli: 2 adet kup seker oraninda seker ilavelidir.
Simdiden hepinize afiyet olsun. O tok kokulu, mis gibi tadi, damaginda duyumsamak isteyenler coktan mutfagin yolunu tuttular bile☺☺
Yorumlar
Yorum Gönder