Ana içeriğe atla

●Ilginc Isimli Yemekler●


Binbir lezzetiyle yedigimiz  ne kadar cok yemek var degil mi? Ulkemizde, hem midemizi, hem de gozumuzu doyuran tatlar cesitliligi mevcut. Hepsi bir gokkusagi timsali birbirleriyle yaris icerisindeler adeta. Fakat iclerinde oyleleri var ki insan kendini "bu isimde bu yemege nerden gelmis acaba" demeden edemiyor. Iste bu farkli isimdeki yemeklerden birkacini sizler icin arastirdik.👍👍
👉Büryan Kebabi, Siirt'e ait olan bu yemegimiz kuyuda yakilan atesteki etlerin pisirilmesiyle olusuyor. Hikayesi ise soyle, zengin bir beyin yaninda calisan cobanin bir gun karni cok acikir ve hayvanlardan birini keser. O sirada hayvanlarin asil sahibi gelmektedir. Bunu goren coban kestigi kuzuyu yandaki kuyuya atip uzerini yanan kullerle kapatir. Hayvanlarin sahibi adam yanindan ayrilinca  da kuzuyu yer ve cok lezzetli oldugunu gorur. Iste meshur buryan kebabinin cikis oykusu boyle olusmus.
👉Dul Avrat Corbasi, Temel malzemesi mercimek ve eriste olan bu corbamiz Adana yoresine aittir. Corbaya adini veren hikaye ise yoksul olan dul bir kadinin cocuklarina elindeki malzemelerden cikardigi corba olmasiymis. 👉Tavsan Üfelemesi, ise Elazig mutfagindan bir tarif. Üfeleme olarak edilen tabir ise yufkanin parcalanmasi anlamini tasiyor olmasiymis. Didiklenmis tavsan etinin esliginde yapilan bu yemegimiz de yine yoresel lezzetlerden.
👉Sakala Carpan Corbasi, yesil mercimek ve eristenin dahil oldugu bu corba Afyon'a ait. Hikayesine gelince yasli bir dedeye komsusu tarafindan getirilen bu yemegi dede tahta kasik yerine tastan icince butun eristeler sakalina yapismis. Adi da o gun bugundur sakala carpan corbasi olarak kalmis.
👉Leylek Giliği, Tokat'a ait olan bu tarif aslinda bir tatli. Bu ismin verilmesinin sebebi ise leylekler geldigi donem yapiliyor olmasiymis. Yapilis sekli ise Krep formundaki hamurlara ceviz ve pekmez esliginde sunumlarak hazirlaniyor olmasi...
Peki sizin bilginiz boyle farkli lezzetler neler? 🍴Haydi sizde bu postun altina enteresan isimli yemekleri yorum olarak birakin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

🍋Limonlu Keşkül-ü Fukara / Lemon Keskul Pudding🍋

👀Şefin Yorumu: 👌Ramazan ayının son yıllarda yaz mevsimine tekabül etmesiyle tatlı arayışımız yerini soğuk olanlardan yana kılıyor. Orjinalini bademle uygulanan keşkülü limonlu ve hindistan cevizi ile uyguladım. Dilerseniz dondurma ile servis ederek de tarifi daha keyifli hale getirebilirsiniz.😉😉 1 litre süt 1.5 su bardağı toz şeker 1 limon kabuğu rendesi Yarım limon suyu 2 yemek kaşığı hindistan cevizi 2 yemek kaşığı tam buğday unu 2 yemek kaşığı nişasta Süt ve toz şeker pişirilir. Un ve nişasta sulandırılarak karışıma eklenir. Limon kabuğu rendesi limon suyu ve hindistan cevizi eklenerek kaynatılır. Servis kuplarına boşaltılarak oda ısısına geldiğinde dolapta 1 saat dinlendirilir. Hindistan cevizi ve limon dilimleriyle süslenerek servis edilir. 🍭🍭Afiyet olsun🍭🍭 ________________ 👀Chief's Comments: 👌Come the summer season in Ramadan last year. Cold desserts attracts more attention. The original pudding with almonds applied, I a...

👏Patatesli Ali Nazik Kebabı / Potato Kind Ali Kebab👏

Şef 👤Der ki👌;  Patlıcanla yapmaya alışıla gelen Ali Nazik Kebabını, bu defa patatesle denedim. İnanın böyle de nefis oldu. Bu geleneksel tadı biraz daha afilli hale sokmak için etleri domates püresiyle kavurmak da alternatif olabilir. Ramazana ramak kala tarifi iftar sofralarınız için de kullanmak üzere bi kenara not alın derim😉 2 adet patates Yarım su bardağı süt 2 tatlı kaşığı tereyağ Tuz 200 gram dana eti Tuz Karabiber Pulbiber Dekoru için Maydonoz Etler, kuşbaşı doğranarak üzerini geçecek kadar suyla haşlanır. Piştiğinde suyu süzülerek tuz eklenir. Öte yandan patatesler kabukları soyularak doğranır. Üzerini hafif aşacak kadar suyla haşlanır. Haşlanan patatesler ezilerek süt ve tereyağ ilave edilir. Ezilen patateslere tuz eklenir. Servis kabına patates püresi serilir. Üzerine etler güzelce dizilir. Arzuya göre karabiber ve pulbiber serpilir. Maydonoz yapraklarıyla süslenerek servis edilir. 🍭🍭Afiyet bal şeker olsun...

🌽Zerdeçallı Mısırlı Pilav / Turmeric Corn Rice🌽

Şefin👩‍🍳 Önerisi: Zerdeçalı salatalarımda sıklıkla kullanırım. Özellikle içinde barındırdığı kurkumin denilen madde zeytinyağı ve karabiberle birleştiğinde uzmanlar yüzde iki yüz kat etkiye sahip olduğunu vurguluyor. (Kamu spotu🤭) Bugün de  neden olmasın diyerek pilavımda denedim. Açıkcası mısır ile birleşince görsel olarak da iştah kabartıcı oldu. Mısır demişken ben yazdan haşlayıp ayıkladığım dondurucumda bulunan mısırları kullandım. Siz dilerseniz konserve kullanın. Bana sorarsanız davet sofralarında tam on numara tarif... Pilava gelince; ben sindirim problemini en aza indirgemek için haşlama usülü yapıyorum. Bir de et suyum oldukça yağlı olduğundan tereyağını az kullandım. 400 gram pirinç 1 yemek kaşığı tereyağ 200 gram et suyu 200 gram sıcak su 2 çorba kaşığı zerdeçal 1 su bardağı haşlanmış mısır (veyahut  konserve) Tuz Bir tencereye tereyağ eklenir. Mısırlar tereyağında kavrulur. Et suyu ve sıcak su eklenir. Kaynayan ...