Binbir lezzetiyle yedigimiz ne kadar cok yemek var degil mi? Ulkemizde, hem midemizi, hem de gozumuzu doyuran tatlar cesitliligi mevcut. Hepsi bir gokkusagi timsali birbirleriyle yaris icerisindeler adeta. Fakat iclerinde oyleleri var ki insan kendini "bu isimde bu yemege nerden gelmis acaba" demeden edemiyor. Iste bu farkli isimdeki yemeklerden birkacini sizler icin arastirdik.👍👍
👉Büryan Kebabi, Siirt'e ait olan bu yemegimiz kuyuda yakilan atesteki etlerin pisirilmesiyle olusuyor. Hikayesi ise soyle, zengin bir beyin yaninda calisan cobanin bir gun karni cok acikir ve hayvanlardan birini keser. O sirada hayvanlarin asil sahibi gelmektedir. Bunu goren coban kestigi kuzuyu yandaki kuyuya atip uzerini yanan kullerle kapatir. Hayvanlarin sahibi adam yanindan ayrilinca da kuzuyu yer ve cok lezzetli oldugunu gorur. Iste meshur buryan kebabinin cikis oykusu boyle olusmus.
👉Dul Avrat Corbasi, Temel malzemesi mercimek ve eriste olan bu corbamiz Adana yoresine aittir. Corbaya adini veren hikaye ise yoksul olan dul bir kadinin cocuklarina elindeki malzemelerden cikardigi corba olmasiymis. 👉Tavsan Üfelemesi, ise Elazig mutfagindan bir tarif. Üfeleme olarak edilen tabir ise yufkanin parcalanmasi anlamini tasiyor olmasiymis. Didiklenmis tavsan etinin esliginde yapilan bu yemegimiz de yine yoresel lezzetlerden.
👉Sakala Carpan Corbasi, yesil mercimek ve eristenin dahil oldugu bu corba Afyon'a ait. Hikayesine gelince yasli bir dedeye komsusu tarafindan getirilen bu yemegi dede tahta kasik yerine tastan icince butun eristeler sakalina yapismis. Adi da o gun bugundur sakala carpan corbasi olarak kalmis.
👉Leylek Giliği, Tokat'a ait olan bu tarif aslinda bir tatli. Bu ismin verilmesinin sebebi ise leylekler geldigi donem yapiliyor olmasiymis. Yapilis sekli ise Krep formundaki hamurlara ceviz ve pekmez esliginde sunumlarak hazirlaniyor olmasi...
Peki sizin bilginiz boyle farkli lezzetler neler? 🍴Haydi sizde bu postun altina enteresan isimli yemekleri yorum olarak birakin.
Yorumlar
Yorum Gönder